Elämäntapa

Kuningas Learista klingoniin, näyttämö- ja valkokangaslegenda teki kaiken

Christopher Plummerilla, joka kuoli tällä viikolla 91-vuotiaana, oli sellainen ura, joka tekee muistokuvista jonkinlaisen haasteen. Muille esiintyjille riittää, että he puhuvat viehätysvoimastaan ja karismastaan tai ansiokkaasta taustastaan Shakespearen ylistettynä tulkkina näyttämöllä tai osallistumisestaan joihinkin sukupolvensa suosituimmista ja arvostetuimmista elokuvista tai kyvystään olla särkevän romanttinen yhdessä elokuvassa ja sitten kauhistuttavan intensiivinen seuraavassa elokuvassa.

Plummerin uralle se on kaikkea edellä mainittua ja paljon muuta. Oli se sitten elokuvaa, televisiota tai näyttämöä, ei ole meediota, jossa hän ei loistaisi, noin 75 vuotta ammattinäyttelijänä. Osa pitkäikäisyydestä johtuu siitä, että kenenkään on mahdotonta määritellä, mikä ”Christopher Plummerin rooli” tarkalleen ottaen olisi.

Vuonna 1929 Torontossa syntynyt ja Quebecissä kasvanut Plummerin esitys Herra Darcyna ”Ylpeyden ja ennakkoluulon” lukiotuotannossa kiinnitti montrealilaisten teatterikriitikoiden ja -ohjaajan huomion ja käynnisti uran, joka harvoin tai koskaan hidastui. Näyttelijällä oli takanaan jo vuosien lava- ja tv-kokemus, kun hän teki Broadway-debyyttinsä vuonna 1953. Hänen ensimmäiset vuodet New Yorkissa saivat hänet tekemään lyhytikäisen show’n toisensa jälkeen (lukuun ottamatta ”Larkia”, vastapäätä Julie Harrisia), mutta vuonna 1955 hän sai ensimmäisen Tony-ehdokkuutensa Archibald McLeishin ”J.B” -ehdokkaaksi Elia Kazanin johdolla.

Lue myös: Christopher Plummerin 25 ikimuistoisinta roolia musiikin äänestä ”Knives Outiin” (Kuvat)

Hänen ensimmäiset isojen ruutujen esiintymisensä seurasivat vuonna 1958 Sidney Lumetin ”Stage Struckissa” ja Nicholas Rayn ”Wind Across the Evergladesissa”, mutta hän ei palannut elokuvaan vielä kuuteen vuoteen, soittaen keisaria Anthony Mannin kalliissa flopissa ”Rooman valtakunnan kaatuminen”. Vuonna 1965 hän kuitenkin näytteli ikimuistoisesti kapteeni von Trappina ”The Sound of Musicissa”, joka raketti hänet suuren valkoihaisen tähteyteen, josta tulisi tuolloin kaikkien aikojen suurin elokuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *